REKLAM
X
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Home / Genel / Taş Gibi Sert Yoğurt Nasıl Yapılır?

Taş Gibi Sert Yoğurt Nasıl Yapılır?

Yoğurdunu evde yapanların en çok dert ettiği konu, yoğurdun cıvık bir halde olmasıdır. Peki taş gibi sert yoğurt yapmanın sırrı nedir? Cevabı yazımızda;

Taş gibi sert yoğurt yapabilmeniz için, sütün sıcaklığını çok iyi ayarlamanız gerekmektedir. Bu nedenle taş gibi sert yoğurt yapmak için gerekli olan malzemelerin yanında ayrıca birde termometre bulundurmanız gerekmektedir.

Malzemeler ve Hazırlanışı

Öncelikle ne kadar yoğurt elde etmek istiyorsanız o miktarda süt kullanacağınız için tam olarak bir ölçü vermeden taş gibi sert yoğurt yapımını aktaralım.

Tencereye aktardığımız sütü 80 dereceye kadar kaynatalım. Bu nokta oldukça önemlidir çünkü süt tam 80 derecede serum proteinleri denatüre olmaktadır. Bu nedenle sütün tam 80 derece olması gerekmektedir. Eğer 80 dereceyi biraz bile geçerse whey proteinleri denatüre olacaktır ve bu durum sert bir yoğurt elde etmenizi engelleyecektir.

Süt 80 dereceye gelene kadar aralıkla karıştırılmalıdır. Ayrıca 80 derece civarında 30 dakikaya yakın bir sıcaklıkta 5′ er dakika ara ile ocağın altı kapatılıp açılmalıdır. Bu şekilde sütün içerisindeki protein tam olarak denatüre olacaktır.

30 dakika sonunda sütü hızlı bir şekilde soğutmak için tencerenizi daha büyük bir su dolu kaba koyarsanız kısa sürede sıcaklığını düşürebilirsiniz. Burada önemli olan nokta mayalama işlemini yapmadan önce sütünüzün 46 derecede olmasına özen gösterin. Süt 46 derece sıcaklığa indiği zaman mayanızı 3-4 kaşık süt ile karıştırdıktan sonra tencerenize katın ve iyice karıştırın.

Mayalama işlemini yaptıktan sonra sütün sıcaklığının 40-45 derece arasında kalması için kalın bir örtü ile tencerenizi kapatmalısınız. Burada sütün sıcaklığı iyi muhafaza edilmelidir. Çünkü sütün içerisindeki laktik asitler bakterilerinin en iyi çoğaldığı sıcaklık 40-45 derece arasındaki sıcaklıktır. Tencereniz 2 saat boyunca üstü kapalı olacak şekilde kalmalıdır.

2 saat sonunda tencerenizin kapağını açın ve içerisindeki buharın çıkmasını bekledikten sonra buzdolabında muhafaza edin. 10-12 saat sonrasında yoğurduğunuz tüketime hazır olacaktır.

Bu tarif bizzat Uzman Gıda Mühendisi Emir Kaboğlu tarafından hazırlanmıştır.

About Bahtiyar ÇİÇEK

Check Also

Saraçoğlu Bel, Boyun ve Sırt Ağrıları İçin Kür

Hareketsiz yaşam tarzı ya da uzun süre yanlış çalışmaya bağlı olarak oluşan sırt, bel ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir