Uyurken Ağızdan Su (Salya) Akması Nasıl Önlenir? - Maskaraa

Uyurken Ağızdan Su (Salya) Akması Nasıl Önlenir?

uyurken agizdan su akmasi nasil onlenir

Uyurken ağızdan su gelmesi halk içinde salya olarak isimlendirilir. Salya, her insanın sahip olduğu bir şeydir. Uyuduğumuzda yüz kaslarımız ve yutma reflekslerimiz gevşer. Böylece uyurken ağızda biriken tükürük yavaşça ağızdan damlamaya başlar çünkü gevşemiş yüz kasları ağzın hafifçe açılmasına neden olur. Bu nedenle üzerinde uyumak için pek de rahat olmayan ıslak bir yastığa sahip oluruz.

Ancak bu durumun düzenli ve aşırı bir şekilde ortaya çıkışına bir hastalığın veya vücutta meydana gelen bazı işlev bozukluklarının işareti olabileceğini biliyor muydunuz? Örneğin hipersalivasyon (aşırı tükürük salgılanması), nörolojik bir hastalığın işareti veya burun tıkanıklığının bir sonucu olabilir. Peki uyurken ağızdan su akması nasıl önlenir?

1. Sinüslerinizi temizleyin

uyurken agizdan su akmasi nasil onlenir

Hipersalivasyon’un ana nedenlerinden biri, kişinin ağzından nefes almasıdır. Tıkalı bir burun bunun sebebidir. Sinüsleri temizlemek, her gece sizi bekleyen ıslak bir yastıktan kurtulmanızın iyi bir yolu olabilir. Sinüslerinizi temizlemenin bazı yolları şunlardır:

  • Sıcak bir duş sinüslerinizin rahatlamasına yol açacaktır.
  • Uçucu yağlar daha rahat nefes almanıza ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur.
  • Okaliptüs içeren yağlar en çok tercih edilenler arasındadır.
  • Sinüsleri temizlemeye yardımcı ürünler kullanmakta burnu açarak daha iyi nefes almanızı sağlayacaktır.

Bunlara ek olarak, herhangi bir burun enfeksiyonu ile karşı karşıya kalındığında bunu tedavi ettiğinizden emin olun. Aksi takdirde, burnunuzun daimi olarak tıkalı kalmasına sebep olacak bir durumla karşılaşabilirsiniz.

2. Uyku pozisyonunuzu değiştirin

Oldukça basit görünen bu çözüm kulağa garip gelebilir. Ancak sırt üstü uyumak, vücudun ürettiği tüm tükürüğün ağızda kalmasını sağlayarak salyanın oluşmasını engeller. Buna karşın, yana doğru ya da karnınızın üzerinde uyursanız, biriken tükürük ağzınızdan yastığın üzerine damlayacaktır. Bunu ise kimse istemez. Ayrıca başınızı daha yüksek bir yastık üzerinde tutmak da salyayı azaltabilir. Bu yüzden yatmadan önce yastığınızı kabartmayı unutmayın.

3. Uyku apnesi olup olmadığınızı kontrol edin

uyurken agizdan su akmasi nasil onlenir

Uyku apnesi, vücudun her türlü etkinliğinin büyük ölçüde azaldığı bir durumdur. Bu durum kişinin nefes almasının normale göre azaldığı bir durumdur. Bu nedenle kişi sürekli kesintiye uğrayan bir uykuya, gece uyanmaya, sabahları yorgunluk hissine ve gün boyu halsizlik hissine sahip olur. Salya akması ve horlama, uyku apnesi hastalığının ana göstergeleridir. Eğer bu hastalığa sahip olduğunuza dair en ufak şüpheniz varsa hemen doktorunuza danışın.

Buna ek olarak, sigara içmenin bu hastalığa yakalanma riskini ve solunumla ilgili sorunları tetiklediğini de unutmayın.

4. Eğer kilonuz sağlıklı olandan fazla ise kilo vermeyi deneyin

Fazla kilo, uyku sürecinde önemli bir rol oynar. Fazla kilolu insanlar sağlıklı kilosuna sahip olan insanlardan daha fazla uyku apnesine sahip olma riski taşır.

5. Özel cihazlar kullanın

Eğer sahip olduğunuz salya akıntısı sizi çok fazla rahatsız edecek durumda ise doktorunuza danışarak bu durumu azaltabilecek yardımcı bir cihaz edinmek size yardımcı olabilir. Bunlar ağzın daha iyi kapatılmasına ve yutkunmaya yardımcı olan farklı aletler olabilir. Böylece daha iyi bir uykuya sahip olabilirsiniz.

6. İlaç kullanıyorsanız ilacınızın yan etkilerini kontrol edin

Herhangi bir ilaç alıyorsanız, aşırı tükürük üretimine neden olup olmadığından emin olun. Örneğin bazı antibiyotikler tükürük üretimini tetikler, böylece aşırı salya akmasına neden olabilir.

Kaynak

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Yazar hakkında

Kader Karaduman

Felsefe mezunu, şüphe edinmeyi hayat felsefesi haline getirmiş, araştırmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve edindiği bilgileri aktarmayı seven biri...

Yorum yap