REKLAM
X
Home / Hastalıklar / Kansızlığa İyi Gelen Gıdalar Nelerdir?

Kansızlığa İyi Gelen Gıdalar Nelerdir?

Çağımızın hastalıklarından biri olan kansızlık tıp dilinde anemi olarak adlandırılır. Başta yetersiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan kansızlık birçok hastalığı da beraberinde getirir. Kansızlık (anemi) Kandaki alyuvarların ve hemoglobinin yetersiz sayıda olmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Kansızlığın nedenleri, belirtileri ve tedavisi için gerekli olan tüm bilgiler yazımızda;

Kansızlığın Belirtileri Nedir?

Kansızlık vücutta yeterince B12, demir ve folik asidin bulunmamasından kaynaklanır. Başlıca belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hava yeterince soğuk olmasa bile sürekli üşüme, el ve ayakların sürekli üşümesi
  • Konsantrasyon eksikliği
  • Ciltte renk solgunluğu
  • Yeterince uyusanız bile sabahları uyanamama, gün içerisinde sürekli yorgunluk, halsizlik ve enerji kaybı
  • Bağışıklık sisteminin dirençsiz olması, sürekli hastalanma
  • Tırnakların dayanaksız olması ve hemen kırılması, çabuk yorulma ve nefes darlığı

Kansızlık Kimlerde Görülür? Nedeni Nedir?

Kansızlık düzenli ve sağlıklı beslenmesine dikkat etmeyen her kişide görülebilecek yaygın bir hastalıktır. Kansızlığın en büyük nedeni ise normal bir insanda olması gereken (6gram) demirin, olması gerektiğinden az bulunmasından kaynaklanır.  Özellikle kadınlar her ay adet dönemlerinde bir miktar kan kaybettiği için kadınlarda daha sık gözlemlenir. Yapılan bir araştırmada her 3 kadından 1’ inde gözlemlenen kansızlık, erkeklerde her 5 bireyden 1’inde tespit edilmiştir.  Ayrıca hamile kadınların doğum esnasında kan kaybetmesi nedeni ile doğum sonrasında anemi gözlemlenebilir. Ayrıca erken ve düşük kiloda doğan çocuklarda da kansızlık gözlemlenebilir.

Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Kansızlığa iyi gelecek besinleri tüketmek istiyorsanız muhakkak içeriğinde demir, folik asit ve B12 içeren gıdaları tüketin.  Kansızlığa iyi gelecek besinleri şu başlıklar altında toplayabiliriz.

  • Et Ürünleri

Kırmızı et demir açısından oldukça yüksek besin değerlerine sahiptir. Özellikle sakatat tüketirseniz demir açısından gerekli besin değerlerini karşılayabilirsiniz. Ciğer dalak gibi sakatatlar demir açısından zengin bir içeriği vardır. 100 gram kırmızı ette gülük ihtiyacınız olan demiri karşılayabilirsiniz. Bunun yanında balıkta folik asit ve B12 içerdiğinden muhakkak haftada en az bir kez balık tüketin. Burada önemli bir noktaya değinelim; Kırmızı et tüketirken muhakkak C vitamini içeren gıdalarla birlikte tüketmeniz. Salata, yeşillik gibi gıdalarla et tüketildiğinde daha fazla emilim sağlanır ve ihtiyacınız olan demiri vücudunuz gıdalardan daha kolay temin eder.

  • Süt Ürünleri

Süt içmeyi sevmiyor olsanız bile sütten yapılan ürünleri muhakkak tüketin. Süt ürünleri zengin bir B12 kaynağıdır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta et ürünleri ile birlikte süt ürünlerini aynı anda tüketmemeniz. Kırmızı et tüketirken lütfen yanına yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmeyin, aksi durumda yediğiniz kırmızı etten maksimum faydayı sağlayamazsınız. Sütün yanı sıra sabahları kahvaltıda muhakkak yumurta tüketmeye özen gösteriniz. Yumurta B12 vitamini içerdiği için günde 2 yumurta yemeniz halinde ihtiyacınız olan değerin yarısını karşılar.

  • Baklagiller

Baklagiller düzenli olarak tükettiğinizde ihtiyacınız olan demirin bir kısmını karşılar. Kuru fasulye,  mercimek, nohut gibi baklagilleri düzenli olarak tüketin. Ayrıca kuruyemişlerde folik asit açısından değerli besinlerdir.

Tüm bunlara ek olarak aşırı derecede kahve ve çay tüketimi de kansızlığa sebep olabilmektedir. Yemek üstüne tüketilen çay ve kahveler vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin emilimini yapmasını engeller. Tüm bu gıdaları düzenli ve doğru şekilde alıyor olsanız dahi kansızlığın belirtileri devam ediyorsa kesinlikle doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

About Bahtiyar ÇİÇEK

Check Also

İbrahim Saraçoğlu Akciğer Temizleme Kürü

Son yıllarda Kalp ve Damar hastalıklarından sonra insan hayatını en fazla tehlikeye sokan ikinci hastalık …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir