REKLAM
X
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Home / Genel / Elektronik Sigara Sağlığa Zararlı Mıdır?

Elektronik Sigara Sağlığa Zararlı Mıdır?

Yapılan araştırmalar sonucunda elektronik sigara sağlığa zararlıdır. Hatta öyle ki sigarayı bırakmak için kullanılması tavsiye edilen elektronik sigara, sağlığımıza normal sigaradan daha zararlıdır.

İçerisinde bulunan sıvı nikotinin ”sağlığa zararlı olmadığı’‘ gibi yalan haberler ile insanların algısı değiştirilmeye çalışılıyor. Çünkü birçok insan artık sigaranın zararları hakkında bilinçli ve duyarlı hale geldi. Elektronik sigaranın sağlığa zararı olmadığı algısı yapılarak, normal sigara yerine kullanılması istenmektedir.

Elektronik sigara hiçbir şekilde tütün ve tütün ürünlerine olan bağımlılığı azaltmak için tasarlanmadı. Tıpkı nargile, puro, sigara gibi ürünlerle aynı özelliktedir. Tıpkı sağlığa daha az zararlı gösterilmeye çalışılan mentollü, slim, light, düşük nikotinli sigaralar gibi hiç de masum olmayan ürünler gibi sağlığa zararsız gösterilmeye çalışılıyor.

Ülkemizde özellikle 18-25 yaş aralığındaki gençlerin tüketimini cazip hale getirmek için sıvı nikotinin içerisine çeşitli esanslar, tatlandırıcılar katılmaktadır. Likitlerin içerisine alkol, çikolata, çeşitli meyve aromaları, nane gibi ürünler eklenerek cazip ve zararsız gösterilmeye çalışılsa da Sağlık Bakanlığı likitlerin içerisinde, tarım ilaçlarında kullanılan etken maddelerin likitlerin içerisinde tespit edildiğine dair açıklamalarda bulunarak vatandaşlara gerekli uyarılarda bulundu.

Fazla geriye gitmemize gerek yok 1950 yıllarında ülkemize getirilen filtreli sigaranın, sağlığa zararlı olmadığı, sarma sigaralar gibi olmadığı gibi yalan tespitlerde bulunularak halkımızın sigaraya olan bağımlılığını daha da arttırdı. Değişen ve gelişen dünyada tütün endüstrisi geçmişte kullandığı filtreli sigara yerine bugün elektrik sigarayı kullanmaktadır.

Elektronik Sigara Likitlerinde Bulunan Zararlı Kimyasallar Nelerdir?

Elektronik sigara, normal sigaranın verdiği bütün zararları fazlası ile vermektedir. Likitlerin içerisinde bir çok kanserojen madde ve ağır metaller bulunmaktadır. Bunların başlıcaları;

Nikotinin dışında, propilen glikol, etanol, aseton, anabazin, akrolein, gliserol, kadmiyum, piridil, kurşun, nikel, kalay, bakır, toluen, asetaldehid gibi birçok kansere ve vücuda ölümcül hasarlar veren maddeler bulunmaktadır.

Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından elektronik sigara ticareti ve 4207 sayılı kanun hükümleri kapsamında kapalı alanlarda tüketimi yasaklanmıştır. Bu yasayı ihlal edenleri tespit ettiğinizde ALO 184 SABİM‘i arayarak ihbarda bulunabilirsiniz.

About Bahtiyar ÇİÇEK

Check Also

Saraçoğlu Bel, Boyun ve Sırt Ağrıları İçin Kür

Hareketsiz yaşam tarzı ya da uzun süre yanlış çalışmaya bağlı olarak oluşan sırt, bel ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir